El pas dels rius sempre són espais complexos i necessaris. Espais rellevants i que acaben configurant-se com a elements que cal controlar. L’Anoia presenta diversos espais que el permeten travessar a gual i un d’ells el trobem a Jorba, però si, a més a més, aquest pas coincideix amb una via de primer ordre com és el Camí Ral, aquest es converteix en imprescindible.

Aquesta posició estratègica no va passar desapercebuda en època comtal i ràpidament, tot i que no sembli que fos l’espai més idoni, el Gep es veié coronat amb el Castell de Jorba. Aquest esdevindria una peça clau per al control de la Conca d’Òdena però també una plataforma privilegiada per a l’expansió cap el sud i l’oest, en l’expansió de la Marca.

Però, sorprenentment, els protagonistes de les històries del Castell de Jorba no foren gairebé mai els homes, si no les dones. Dones fortes, valentes i agosarades que consolidaren i mantingueren la Baronia de Jorba.

A més, però, el castell de Jorba esdevé una posició estratègica també en els temps moderns, clau per a explicar la primera guerra carlina a la comarca… 

Ara, finalment, podreu descobrir les històries del Castell de Jorba, el guardià del Camí Ral.

Cada segon diumenge de mes a les 12:00.

Inici a la plaça de la Font

A partir de 3.00€

A tenir en compte per preparar la visita

  • Accés i circulació: difícil, forts desnivells.
  • Roba i calçat: còmode, calçat sense talons. (barret a l’estiu)
  • Barreres arquitectòniques: terra sense pavimentar. Rampa, escales i barrancs
  • Pautes de comportament

Com arribar-hi