El municipi de Veciana es caracteritza per ser un dels més petits, en població, de la comarca de l’Anoia. A l’hora, però, també és un dels termes municipals més grans i, sobretot, mostra una dispersió de nuclis molt important. De fet, el configuren set nuclis de població diferents en un territori molt trencat.

Històricament, l’actual Veciana es dividia en diverses jurisdiccions senyorials (Montbui, Calders, Vilallonga, bisbat de Vic…) que acabaran configurant aquest nombrosos nuclis, tots ells amb el seu castell i les seves esglésies. I diem esglésies per què és fàcil trobar-ne dues en cada nucli (si no més). Això és degut al fet que, sovint, era més fàcil construir un nou edifici que no pas reparar l’antic…Aquest contrasentit, però, duu a que a Veciana l’evolució de l’art religiós (i per tant, de l’art) quedi encara patent en el seu patrimoni.

Al nucli de Segur, però, podreu trobar un resum de l’art sacre de tota la comarca de l’Anoia, en un recorregut per l’espai i el temps, i també per la història de l’Art. Aquest és el Centre d’Interpretació del Patrimoni Religiós de l’Anoia, Art Ecclesia, que aprofitant l’antiga església de Santa Maria, un edifici de base romànica que ha evolucionat passant pel gòtic, el renaixement i el barroc, avui conserva elements singulars (com el cor o el comunidor, sobre la teulada) i a l’hora, ens ofereix un recorregut per les joies de l’art sacre anoienc: el romànic primerenc de Santa Maria de Montbui, les pintures de Santa Maria del Bruc o els priorats de Castellfollit de Riubregós i Santa Fe de Calonge. El gòtic del retaule de Rubió i la portalada de Santa Càndia, el renaixement dels convents de Sant Francesc de Calaf i dels Agustins d’Igualada i el barroc de Sant Jaume de Calaf o Santa Maria d’Igualada son algunes mostres del que hi podreu trobar…